Oroszország átértékeli biztonságpolitikai szempontjait

MTI
2006.06.07. 13:34

Mélyreható geopolitikai változást jelent majd a NATO kibővítése Ukrajnával és Grúziával, aminek összes lehetséges következményét Moszkva saját biztonságpolitikai szempontjából fogja mérlegelni - jelentette ki szerdán Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. A tárcavezető az orosz parlament alsóházában elmondott beszédében emlékeztetett arra, hogy Ukrajna az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásáról még az előző vezetés alatt döntött.

Elmondta azt is, hogy Moszkvát azok az amerikai tervek aggasztják, amelyek szerint kis hatóerejű nukleáris lövedékeket telepítenének, a Trident tengeralattjárókon lévő ballisztikus rakétákat hagyományos robbanófejekkel szerelnék fel, de aggodalmat keltenek az interkontinentális rakéták általában. Ezek a tervek szerinte destabilizálóak lehetnek, csökkentik a háborús küszöböt, és romboló hatással vannak az atomsorompó-egyezményre.

Az Egyesült Államok jelenleg egy kelet-európai légvédelmi rendszer kiépítésének lehetőségét tanulmányozza, amelyet Lengyelországba, Csehországba telepítenének. Az indok az, hogy Kelet-Európát megvédjék az iráni rakéták ellen. Oroszország számára azonban ez azt a lehetőséget jelenti, hogy elhárítsák az orosz interkontinentális rakétákat - fejtette ki Lavrov. Az orosz diplomácia irányítója megnyugtatta a törvényhozókat, hogy az ügyben minden konkrét kérdést a Washingtonnal folyó tárgyalásokon fognak megvitatni. Az orosz alsóház szerdán súlyos aggodalmát fejezte ki azzal a lehetőséggel kapcsolatban, hogy Ukrajna a NATO tagjává válhat.  • Hírek
  • Támogatások