Auguszta
-3 °C
2 °C

Haníje szerint a palesztin területeken nem lesz polgárháború

MTI
2006.06.07. 13:57

A palesztin területeken nem lesz polgárháború - szögezte le Iszmáil Haníje palesztin kormányfő szerdán egy gázai iskolában mondott beszédében. "Meg akarjuk óvni a palesztinok vérét, meg akarjuk erősíteni a nemzeti egységet, és ki akarunk lábalni abból a kelepcéből, amely azt szolgálja, hogy a palesztinok szembekerüljenek egymással” - mondta a Hamász radikális mozgalom miniszterelnöke. Hozzátette, a palesztinok nem fognak harcolni egymással, polgárháború nem lesz, a palesztin vér olyan vörös vonal, amelyet átlépni nem szabad. Haníje szorgalmazta, hogy folytatódjanak azok a palesztinközi tárgyalások a Fatah mozgalommal, amelyek megszakadtak, miután hétfőn lejárt a Mahmúd Abbász által szabott ultimátum.

Abbászt, a mérsékeltebbnek tartott Fatah vezetőjét mint palesztin elnököt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet kedden felhatalmazta arra, hogy ha a Hamász nem szelídít álláspontján, népszavazást írjon ki arról a dokumentumról, amelyet izraeli börtönökben raboskodó palesztin vezetők állítottak össze. A nemzeti megegyezés tervezete kimondatlanul elismeri Izrael állami létét. Abbász várhatóan csütörtökön hirdeti ki a referendum időpontját.

Eközben egy egyiptomi küldött részvételével a Hamász és a Fatah vezető politikusai megbeszélésre ültek össze Gázában. A konzultáció célja az, hogy véget vessenek azoknak a fegyveres összecsapásoknak, amelyek az utóbbi időben kitörtek a két tábor között.