Gerillaharcok és leszámolások Ingusföldön

MTI
2006.06.09. 11:02

Megölték az ingusföldi különleges rendőregységek parancsnokát, Musza Nalgijevet egy péntek reggeli merényletben, amelyben rajta kívül életét vesztette több családtagja is. A magas rangú rendőrtiszt autójára automata fegyverekből zúdítottak tüzet a Nazrany melletti Karabulakban, amint otthonából munkába tartott. Az ITAR-TASZSZ szerint a támadók, akik két autón érkeztek, megölték Nalgijev három gyerekét és két testőrét is.

Ezzel egy időben egy másik merénylet is történt a Csecsenfölddel szomszédos oroszországi tagköztársaságban: Ordzsonikidze településen szolgálati Volgájában kapott halálos lövéseket a Szundzsai járás vezetőjének helyettese, Galina Gubina, aki az orosz ajkú menekültek visszatelepítésével foglalkozott.

Ingusföldön már-már mindennapossá váltak a tisztségviselők, különösen a rendőri és biztonsági erők főtisztjei elleni támadások, amelyeket csecsenbarát muszlim gerillák követnek el. A múlt hónap közepén az ingusföldi belügyminiszter-helyettest ölték meg egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásával, a merényletben Dzsabrail Kosztojeven kívül még hat ember életét vesztette.

Ingusföldet, amelynek muszlim népe a csecsenek közeli rokona, az utóbbi években valósággal elárasztotta a Csecsenföldön valamelyest elnyomott gerillaharc. Sőt, a merényletek és emberrablások kiterjedtek az egész észak-kaukázusi térségre, ahol a szegénység, a korrupció és a muszlimok sűrű üldöztetése táplálja a hatóságokkal szembeni népharagot.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön