Benedek
-5 °C
5 °C

Folyamatos kivonulás várható Irakból

MTI
2006.06.11. 19:50
Az év végéig 100 ezer alá csökken a koalíciós erők kötelékében Irakban állomásozó külföldi katonák száma Muaffak ar-Rubai iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó szerint, s az amerikai csapatok fokozatos csökkentését helyezte kilátásba vasárnap George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka is. A CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva az iraki nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette, hogy az év végéig valószínűleg 100 ezer fő alá csökken az iraki többnemzetiségű haderő létszáma, a jövő év végéig pedig többségük hazatér. Azt jósolta, hogy 2008 közepére már alig lesz látható jele a külföldi katonai jelenlétnek az iraki városokban. "A multinacionális erők nagyon nagy többsége 2008 közepére valószínűleg távozik Irakból" - mondta Muaffak ar-Rubai. Az iraki többnemzetiségű haderő nagy többségét a jelenleg 130 ezer fős amerikai kontingens teszi ki.

Valószínűnek nevezte az Irakban lévő amerikai erők fokozatos csökkenését az elkövetkező hónapokban George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka is, akit a CBS televízió interjúvolt meg George Bush elnök és vezető tanácsadóinak az iraki stratégiával foglalkozó jövő heti tanácskozása előtt. Az elnök és vezető katonai, polgári tanácsadói megvitatják, milyen stratégiát kövessen az Egyesült Államok Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida terrorhálózat iraki vezetőjének halála után. Casey tábornok azt mondta, hogy amerikai logisztikai támogatással az iraki hadsereg egyre több egysége képes harcba szállni a felkelőkkel, s szerinte az év végéig minden egység elsajátítja ezt a képességet.

Casey mindazonáltal nem árulta el, hogy csapatcsökkentést javasol-e Bush elnöknek az Irakkal foglalkozó jövő heti videokonferenciákon. Az elnök azt mondta, hogy az iraki katonai jelenlét szintjét illetően a parancsnokok tanácsaira támaszkodik.