Irak szomszédait segítségnyújtásra biztatja Bush

MTI
2006.06.13. 00:04
Elsősorban Irak szomszédait szólította fel a közép-keleti ország megsegítésére George Bush amerikai elnök helyi idő szerint hétfő este. Az elnök, aki nyári rezidenciáján legközelebbi tanácsadóival kezdett kétnapos konzultációkat az iraki helyzetről, arra hívta fel a szomszédos államokat, hogy tegyenek többet az ország újjáépítésének segítésére.

Bush ugyanakkor azt ígérte: a maga részéről arra kívánja felszólítani a világ országait, hogy teljesítsék az Irak megsegítésére vonatkozó, korábbi kötelezettségvállalásaikat. Ezzel összefüggésben arra emlékeztetett, hogy a Közel-Keleten kívüli országok korábban több mint 13 milliárd dollárt ígértek, s többségükben adósak maradtak ígéreteik beváltásával.

A konzultációk első napjáról beszámolva Bush azt hangoztatta, hogy áttekintették az iraki biztonsági helyzetet, különös tekintettel Bagdadra és Bászrára. Ennek kapcsán azt az üzenetet intézte az iraki kormányhoz, hogy - mint fogalmazott - az Egyesült Államok mellette áll.

Erre vonatkozóan ugyanakkor az elnök semmilyen konkrétumot nem említett, mint ahogy elkerülte azt is, hogy bármilyen konkrét jóslatba bocsátkozzon az amerikai csapatkivonást illetően. Erre vonatkozóan csupán annyit mondott: mivel az új iraki védelmi miniszter csak most lépett hivatalba, időre van szüksége a helyzet értékelésére.  • Hírek
  • Személyi kölcsön