Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Abbász a rend helyreállítására szólított fel

MTI
2006.06.13. 01:00
Az egymással rivalizáló palesztin csoportok közötti összecsapások után a rend haladéktalan helyreállítására szólította fel a biztonsági erőket hétfőn késő este Mahmúd Abbász palesztin elnök.

Abbász a leghatározottabban és azonnali hatállyal elrendelte, hogy a biztonsági erők mind a Gázai övezetben, mind Ciszjordániában állítsák helyre a rendet és akadályozzák meg, hogy ártatlan emberek veszítsék életüket a fegyveresek közötti összetűzések következtében. Az elnök elítélte, hogy fegyveres csoportok garázdálkodnak Gáza és más palesztin városok utcáin, és felszólította a Hamász radikális szervezetet fegyvereseinek visszavonására.

Előzőleg viszont épp Abbász mozgalmához, a Fatah mozgalomhoz kötődő palesztin fegyveresek zúdítottak golyózáport hétfőn este a palesztin kormányfő irodájára a ciszjordániai Rámalláhban, majd felgyújtották azt és a palesztin parlament épületét is.

Beszámolók szerint a biztonsági szolgálatok több száz tagja és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű csoport fegyveresei sereglettek össze Rámalláhban a kormány hivatali épülete előtt, tiltakozva a Gázai övezetben a nap folyamán lezajlott csetepaté ellen, amit szerintük a Hamász robbantott ki.