A bangladesi rendőrség összecsapott az ellenzéki tüntetőkkel

MTI
2006.06.13. 08:37
A bangladesi rendőrség összecsapott kedden több száz kormányellenes tüntetővel a fővárosban, és könnygáz bevetésével, valamint gumibotütlegekkel próbálta meg szétoszlatni a tömeget - jelentették szemtanúk.

Dakkában és több vidéki városban több nap óta rendszeresen tüntetések zajlanak. A politikai ellenzék 36 órás általános sztrájkot és további demonstrációkat hirdetett Haleda Zia miniszterelnök négypárti kormányának lemondatásának, előrehozott választásoknak és a választási rendszer megreformálásának kikényszerítése céljából.

Számítani lehetett arra, hogy kedden is lesz megmozdulás, ezért már előzőleg az utcákra vezényelték a rohamrendőrséget. A rendőrök akkor léptek fel a mintegy ezer tüntető ellen, amikor ők a belvárosba akartak vonulni. Az összetűzésekben több ember megsebesült.

A vasárnapi tüntetések során a résztvevők és rendőrség összecsapásaiban több mint kétszáz polgári személy sérült meg. A kormánynak októberben jár le az ötéves hivatali ideje, amely után az alkotmány értelmében egy pártatlan ügyvezető kormánynak kell átvennie a hatalmat, és a választásokat januárban rendeznék meg.  • Hírek
  • Támogatások