Az amerikai halálra ítéltek megválaszthatják a halálnemet

MTI
2006.06.13. 18:08

A halálra ítéltek az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának egyhangú döntése szerint jogi úton megtámadhatják a méreginjekciós kivégzést, mint szükségtelenül kegyetlen módszert, amelyet tilt az alkotmány. A bírák arra hivatkoznak, hogy a felhasznált vegyi anyagok túlságosan nagy fájdalmat okoznak.

A méreginjekciót harminc évvel ezelőtt még a kivégzés humánusabb módjának tartották az Egyesült Államokban: a halálos ítéletet alkalmazó 38 állam közül 37-ben ezzel a módszerrel végzik ki az elítélteket. A méreginjekcióval három vegyi anyagot fecskendeznek az elítélt vénájába: a rövid hatású altató anyagot egy izom- és tüdőbénító vegyszer követi, majd egy halálos adag káliumklorid méreg zárja a sort, amely a szívműködést állítja le. Ez utóbbit olyan fájdalmasnak ítélték, hogy 12 államban betiltották az alkalmazását állatokon, így kutyák és macskák "elaltatásánál".

Polgárjogi szervezetek üdvözölték a döntést, míg a halálbüntetés hívei úgy minősítették, hogy a taláros testület eltorzította a törvényt az elítélt gyilkosok javára.  • Hírek
  • Támogatások