Alfréd
-2 °C
2 °C

Nem sikerült enyhíteni az orosz-grúz viszályt

MTI/ITAR-TASZSZ
2006.06.14. 06:23

A kölcsönös diplomáciai udvariasságok ellenére sem sikerült enyhíteni az orosz-grúz viszályt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mihail Szaakasvili grúz államfő szerdába nyúló, szentpétervári találkozóján.

A négyszemközti találkozóra június elején Szaakasvili tett javaslatot azt követően, hogy Tbiliszi euroatlanti integrációs törekvései és a szakadár grúz területeknek nyújtott orosz támogatás miatt rendkívüli módon kiéleződött a két ország viszonya. A tanácskozás jelentőségét - legalábbis előzetesen - növelte az a tény, hogy az orosz elnök és grúz kollégája legutóbb, hasonló módon 2004-ben találkozott egymással.

Putyin egy Szentpéterváron zajló nemzetközi gazdasági fórum keretében fogadta Szaakasvilit, egyes értesülések szerint ügyelve arra, hogy a grúz elnököt vendégei közül utolsóként fogadja. A csaknem kétórás találkozó helyi idő szerint kedden éjfél előtt kezdődött, s szerdán ért véget.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Putyin volt a diplomatikusabb, hangoztatva, hogy a megbeszélés nézete szerint eredményes volt. A kölcsönös neheztelések és bírálatok nézete szerint abból fakadnak, hogy a két ország között nem volt megfelelően magas szintű párbeszéd.

Szaakasvili jóval szókimondóbb és kritikusabb volt, utalva arra, hogy a Moszkva és Tbiliszi között fennálló problémák többsége a találkozót követően is megoldatlan maradt. A grúz elnök az újságírók előtt kijelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatokban - mint fogalmazott - sajnálatos módon jelenleg több a kérdés, mit a válasz. Szaakasvili egészen odáig elment, hogy a Grúziától elszakadni kívánó területek, Dél-Oszétia és Abházia "annektálásával" vádolta Moszkvát, felróva, hogy Oroszország támogatja az ottani szeperatista adminisztrációkat.