Izraeli vizsgálat szerint nem az izraeli hadsereg lőtte a gázai strandot

MTI
2006.06.14. 11:13

Nem izraeli tüzérségi lövedék becsapódása okozta a robbanást a Gázai övezet egyik strandján a múlt hét végén, amelynek során nyolc palesztin civil életét vesztette, közölte Amir Perec izraeli védelmi miniszter kedd este jeruzsálemi sajtóértekezletén. Amir Perec részletek ismertetése nélkül visszautasította, hogy Izraelt terhelné a felelősség az ügyben.

Az ügyben folyó nyomozásról kiszivárgott információk szerint a testület arra a következtetésre jutott, hogy az izraeli haderőnek nincs köze a robbanáshoz. A detonációt egy olyan akna okozhatta, amelyet a kormányon lévő Hamasz radikális palesztin szervezet tagjai telepítettek a strand területére. A bizottság feltevését arra alapozza, hogy az izraeli kórházba szállított sebesültek közül kettő testéből olyan repeszmaradványokat operáltak ki, amelyek nem izraeli gyártmányú lövedék részei voltak. A vizsgálók megjegyezték azt is: a robbanás után Hamasz-aktivisták sietve igyekeztek összegyűjteni a lövedékmaradványokat, feltehetően azért, hogy még időben eltüntetessék annak bizonyítékait, hogy a robbantást nem az izraeli haderő támadása okozta. A fürdőhely egyébként közel van egy olyan területhez, ahonnan palesztin szélsőségesek gyakran lőnek ki házi készítésű rakétákat izraeli célpontokra, az izraeli hadsereg pedig megelőző csapásokat igyekszik mérni ott rájuk, és így tett pénteken is, de az akkor indított izraeli rakéta a strandtól 250 méterre csapódott be.

A palesztin hatóságok állítása szerint izraeli őrnaszádok támadtak pénteken a békésen fürdőző családokra. Mahmud Abbasz palesztin elnök éles szavakkal ítélte el az állítólagos izraeli akciót. Az izraeli hadvezetés részvétét fejezte ki a halálesetek miatt, de már akkor jelezte, hogy vizsgálatot indít az ügyben, mert szerinte nem volt egyértelmű, hogy valóban izraeli tüzérségi támadás történt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön