Hamarosan hazatérnek a guantánamói afgán foglyok

MTI
2006.06.14. 14:59

Hamarosan visszatér Afganisztánba az a 96 afgán állampolgár, akiket a Kuba szigetén lévő guantánamói amerikai börtöntáborban tartanak fogva - jelentette be szerdán kabuli sajtókonferenciáján az afgán belügyminisztérium tanácsosa. Abdul Dzsabar Szabet a múlt héten magas rangú afgán küldöttség élén járt a guantánamói börtöntáborban. A tíznapos látogatás után a delegáció vezetője úgy nyilatkozott, hogy ott "emberséges körülmények uralkodnak", és a hazatérő foglyok egészségi állapota jó.

A hazaszállítandók közül egynek afgán és líbiai, egynek pedig afgán és tádzsik állampolgársága van. Egy magát megnevezni nem kívánó küldött szerint a guantánamói foglyok hazatérése "néhány hónapon belül" válhat valóra, de közelebbi dátumot nem közölt. A küldöttség másik, szintén névtelenséget kérő tagja elmondta, hogy a hazatérők egy része ténylegesen visszanyeri szabadságát, míg mintegy 15 főt bebörtönöznek Afganisztánban.

Hamid Karzai afgán és George Bush amerikai elnök 2005 augusztusában állapodtak meg arról, hogy a guantánamói afgán foglyok hazatérhetnek. A guantánamói amerikai bázison jelenleg körülbelül 460 foglyot őriznek, többségüket 2001 őszén, az afganisztáni tálib rendszer elleni amerikai vezetésű invázió során fogták el. Közülük csak tíz ellen emeltek hivatalosan vádat, de még az ő perük sem kezdődött el.

A múlt szombatra virradóra két szaúdi és egy jemeni fogoly, akik ellen nem emeltek vádat, öngyilkosságot követtek el cellájukban. Ezt követően tovább erősödött a nemzetközi nyomás az Egyesült Államokra, hogy bezárják a börtöntábort.  • Hírek
  • Támogatások