Elutasította az amerikai szenátus az iraki csapatkivonást

MTI/dpa
2006.06.16. 06:26

Hatalmas többséggel utasította el helyi idő szerint csütörtökön az amerikai szenátus az Irakból történő csapatkivonásra vonatkozó indítványt.

Hivatalos közlés szerint kilencvenhárom szenátor szavazott az amerikai katonák további iraki állomásoztatása mellett, s csupán hatan ellene.

Külön érdekesség, hogy az indítványt a republikánusok terjesztették be, ezért sem véletlen, hogy az ellenzéki Demokrata Párt egyfajta megtévesztő manővernek nevezte azt.

Irak napirenden volt a washingtoni kongresszus másik házában, a képviselőházban is, ahol heves ütésváltásra került sor elsősorban a közép-keleti országban elesett amerikai katonák miatt.

Ezzel összefüggésben a demokratapárti kisebbség vezetője, Nancy Pelosi groteszk hibának nevezte az iraki háborút. "A háború rendkívüli mértékben ártott az Egyesült Államok tekintélyének, s csökkentette az irányú befolyását, hogy hozzájáruljon más problémák megoldásához a világon" - hangoztatta Pelosi.

A republikánuspárti többség vezetője elutasította az ellenzéki véleményt. Dennis Hastert úgy foglalhat állást: az Egyesült Államok nem fordíthat hátat akkor, amikor egy országban a demokráciát fenyegeti veszély.  • Hírek
  • Támogatások