Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Tálib fegyveresek újabb támadásokat hajtottak végre Afganisztánban

MTI
2006.06.18. 19:31
Tálib fegyveresek újabb támadásokat hajtottak végre vasárnap, miközben az afgán hadsereg és szövetségesek erői folytatták nagyszabású offenzívájukat, amelynek célzott akcióiban az elmúlt napokban összesen mintegy 85 feltételezett lázadót öltek meg tisztségviselők szerint.

Az amerikaiak által vezetett erők több mint tízezer katonája vesz részt a lázadók ellen indított, s a közép-ázsiai ország négy déli tartományára - Hilmend, Uruzgán, Kandahár és Zábul tartományra - kiterjedő villámműveletben, amelynek célja az újra fellángoló tálib ellenállás elfojtása.

A tálib fegyveresek vasárnap rajtaütöttek egy autókonvojon, amelyben Hilmend tartomány egyik volt kormányzója utazott; a támadók megölték őt és négy testőrét - mondta el a tartományi kormányzó szóvivője.

A közeli Zábul tartományban a rendőrség és a koalíciós erők közös akciójában két lázadó fegyverest öltek meg, két sebesült lázadót pedig elfogtak - közölte a tartományi rendőrparancsnok, Núr Mohammed Paktin.

Az elmúlt hónapban több mint ötszáz embert öltek meg lázadók, főleg tálibok, országszerte fokozva a szövetséges és az afgán haderő elleni támadásaikat.