Kihirdették a szlovákiai választások hivatalos eredményét

MTI
2006.06.18. 21:32
Pozsonyban a Központi Választési Bizottság vasárnap este kihirdette az előre hozott parlamenti választások hivatalos eredményét, amely érdemben nem tér el az előzetes eredményektől, és megerősíti az előzetes eredményekből ismert sorrendet, egyszersmind azt, hogy a 150 tagú új szlovák parlament hat párt képviselőiből fog állni.

A választásokat 29,14 százalékos eredménnyel a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű baloldali ellenzéki párt nyerte meg, amely ezzel 50 mandátumhoz jutott.

A második helyen végzett 18,35 százalékkal és 31 mandátumával az eddigi kormányfő, a Mikulás Dzurinda nevével jegyzett Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) nevű pártszövetség. Harmadikként a négyéves parlamenten kívüli státus után a magyarellenessége miatt szélsőségesnek minősülő Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) végzett 11,73 százalékkal és 20 mandátummal.

Az ettől mindössze 5 ezreléknyivel szerényebb, de mindenkori teljesítményeit meghaladó 11,68 százalékot és 20 - az eddigivel azonos számú - mandátumot szerzett a nyolc éve a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Magyar Koalíció Pártja (MKP)

Mélyen a várakozások alatt végzett 8,79 százalékkal, 15 mandátummal Vladimír Meciar Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) nevű ellenzéki pártja.

Hasonlóképpen rosszabbul teljesített a várakozásoknál a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amely a Dzurinda-kormányból januárban kilépve előidézte az idő előtti választások kiírását. A KDH 8,31 százalékos teljesítménye 14 mandátumot hozott.

Nem lépte át az 5 százalékos parlamenti küszöböt az eddigi parlament két ellenzéki pártja, a kommunista egypártrendszer jogutódjának számító KSS és a Dzurinda-párt régebbi szakadárjait tömörítő Szabad Fórum.

A választásokon minden korábbinál alacsonyabb, 54,67 százalékos volt a részvétel. A 4 272 517 választásra jogosult személyből 2 335 917 ment el szavazni, és 2 313 139 adott le érvényes szavazatot. A külföldön élő szlovák állampolgárok közül 3427 ember élt a választójogával.  • Tippek
  • Személyi kölcsön