Hamász és a Fatah burkoltan elismerheti Izraelt?

MTI
2006.06.18. 21:39
Közel a megállapodás a palesztin területeken kormányzó Hamász és az ellenzéki Fatah között az Izraelt burkoltan elismerő dokumentumról - közölték vasárnap nevük elhallgatását kérő tisztségviselők.

Elemzők úgy értékelik a tárgyalásokon részt vevő illetékesektől származó értesülést, mint annak bizonyítékát, hogy az új palesztin kormányra nehezedő nemzetközi pénzügyi és politikai nyomás meghozhatja gyümölcsét.

A dokumentum arra kényszerítené a Hamász militáns iszlám mozgalmat, hogy megváltoztassa vagy legalábbis elkendőzze legfontosabb alapelveit, mindenekelőtt a zsidó állam erőszakos megszüntetésére vonatkozót a Közel-Keleten, számos kulcsfontosságú kérdést azonban továbbra is nyitva hagy.

Az egyik közvetítőként közreműködő tisztségviselő úgy nyilatkozott, a Hamász kétségbeesetten törekszik a megállapodásra a Fatahhal, amitől azt reméli, hogy elvezet a Hamász-kormányt csődbe juttató nemzetközi segélybojkott megszüntetéséhez. A Hamász egyik izraeli börtönben raboskodó vezetője szerint az egyezséget akár napokon belül tető alá hozhatják, mert az iszlám mozgalom nagyon erősen óhajtja a szankciók feloldását.

Lehetséges arcmentő formula lehet egy homályos hivatkozás az "igazságos arab megoldásokra". Ez utalásként értelmezhető az Arab Liga tervére, amelyben békét ajánlott Izraelnek, ha teljes egészében kivonul Ciszjordániából, a Gázai övezetből és Kelet-Jeruzsálemből, és rendezik a palesztin menekültkérdést.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy egy ilyen megfogalmazás kielégítené-e az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, miután világos kötelezettségvállalást kérnek a Hamász-vezette kormánytól arra vonatkozóan, hogy lemond az erőszakról, elismeri Izraelt, és elfogadja a már aláírt (izraeli-palesztin) békeegyezményeket.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön