Az előző kormánypárt betiltását követeli egy lengyel miniszter

MTI
2006.06.19. 16:52
A volt lengyel kormánypárt, a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) betiltását követelte Roman Giertych lengyel oktatási miniszter.

Giertych, a nemzeti katolikus Lengyel Családok Ligája (LPR) vezetője egy hét végi kongresszuson úgy vélekedett: az SLD, mint az egykori lengyel állampárt utódszervezete, kárt okoz a lengyel államnak.

Követelésének apropója egy SLD-képviselő legutóbbi kijelentése. Joanna Senszyn a hét végi, főként homoszexuálisok részvételével megtartott varsói Egyenlőség Parádén a néhai II. János Pál pápa szavait forgatta ki, és utóbb párttársai bocsánatot is kértek emiatt.

Giertych szerint a képviselőnő kijelentése államellenes volt. A miniszter úgy vélekedett, hogy a bocsánatkérés nem elég, Senszynt ki kellett volna zárni a pártból. Mint mondta, a Lengyel Családok Ligája a koalíciós partnerekkel közösen kezdeményezni fogja a legfelsőbb ügyészségnél az SLD betiltását.

A legnagyobb kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) visszafogottan reagált Giertych szavaira. "Nincs szükségünk feltűnést keltő bírósági eljárásra" - mondta Tomasz Markowski, a PiS frakcióvezető-helyettese újságíróknak nyilatkozva.  • Bérelnék
  • Bankszámla