Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Folytatódnak Koszovóban a templomgyalázások

MTI
2006.06.19. 17:07
Koszovóban ismét meggyaláztak és kifosztottak egy szerb ortodox templomot, s az újabb rablótámadás arról tanúskodik, hogy a szélsőségeseket a különleges óvintézkedések sem tántorítják el szándékuktól.

A belgrádi média hétfőn adott hírt a Pristina melletti Obilicban történt bűnesetről: ismeretlen tettesek a város kellős közepén található ortodox templom kupoláiról leszedtek négy keresztet, leszaggatták a tető rézborításának egy részét, ellopták még az ereszcsatornákat is, az ablakokat és a bejárati ajtót is leszerelték, elvittek minden kegytárgyat.

Az obilici templomot - több mint három tucat más ortodox szentéllyel egyetemben - albán szélsőségesek felgyújtották a 2004 márciusában történt szerb- és romaellenes erőszakkampány két napjában.

Obilicben valaha jobbára szerbek laktak, de a két évvel ezelőtti pogrom után alig néhány százan maradtak a városban. Öt nappal ezelőtt ismeretlenek megdöbbentő pusztítást vittek véghez az obilici szerb iskolában: megsemmisítették a tanári dokumentációt, az alkalmazottak aktáit, ellopták a számítógépeket és a taneszközöket. A rablóakcióban komoly károk keletkeztek a tanintézet épületének belsejében.