Mátyás
-6 °C
1 °C

Iraki kém készült merényletre Bukarestben

MTI
2006.06.21. 13:55

Letartóztattak egy volt iraki hírszerzőt Bukarestben, aki 2003-ban terrortámadásra készült az izraeli nagykövetség ellen, jelentette be szerdán a román belföldi hírszerző hivatal (SRI). A férfit az idegenrendészeti hatóság vette őrizetbe az ország északi részén fekvő Bákóban (Bacau), miután illegálisan Románia területére lépett.

A volt diplomata, aki korábban a hírszerző részleget vezette Irak bukaresti nagykövetségén, 2003-ban megbízást kapott, hogy az arab ország elleni támadás esetén szervezzen merényleteket a román fővárosban nyugati és izraeli célpontok ellen - közölte az SRI. A bukaresti terrortámadások terveire a koalíciós erők bukkantak rá a feloszlatott iraki titkosszolgálat levéltárában, a volt bukaresti iraki nagykövetség padlásán pedig akkoriban a román hatóságok lefoglaltak egy gránátvetőt. Az SRI közleménye szerint az iraki külképviselet szóban forgó volt tisztségviselőjét ezután 2003-ban tizenöt évre kitiltották Romániából.

Az iraki férfi, aki hamis személyazonossági okmányokkal érkezett Romániába, az utóbbi néhány évben megpróbálta újraéleszteni kapcsolatait az országban élő honfitársaival azzal a céllal, hogy "román területen terrortámadásokat" kövessen el - pontosította a közleményben foglaltakat Marius Bercaru, az SRI szóvivője.