Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lemondott a lengyel pénzügyminiszter

MTI
2006.06.23. 14:36

A lengyel miniszterelnök pénteken elfogadta Zyta Gilowska pénzügyminiszter lemondási szándékát. A döntést néhány órával azután hozta meg Kazimercz Marcinkiewicz, hogy az államügyész felkérte a bíróságot arra, vizsgálja ki, vajon a pénzügyminiszter együttműködött-e a kommunista rendszer titkosszolgálatával.

Kazimiercz Marcinkiewicz bejelentette, hogy Gilowskat, az Egyesült Államokban végzett 46 éves közgazdász, Pawel Wojciechowski váltja fel, aki a kormányfő pénzügyi tanácsadójaként tevékenykedett az elmúlt fél évben.

Zyta Gilowska távozása bizonytalanságot válthat ki a pénzpiacokon, mivel az elismert közgazdász, Gilowska személyét a lengyel pénzügyi stabilitás garanciájának tekintették. Ezekre az aggodalmakra reagálva jelentette ki a miniszterelnök, hogy a gazdaságpolitika változatlan marad, az új pénzügyminiszter folytatni fogja az eddigi programot.

A szakértők még Gilowska lemondása előtt azt jósolták, hogy a zloty akár a 4,2 euróárfolyamra is süllyedhet a jelenlegi 4,11-es szintről, az öt éves futamidejű államkötvények hozama pedig a mostani 5,78 százalékról 6,0 százalékra emelkedhet, ha a pénzügyminiszter távozik.