Letartóztatták a boszniai Szerb Köztársaság volt miniszterelnökét

2006.06.23. 18:15

Letartóztatták Belgrádban Gojko Klickovicot, a sikkasztás és hivatali visszaéléssel vádolt volt boszniai szerb miniszterelnököt, erősítette meg pénteken a belgrádi média értesülését a szerbiai igazságügyi tárca. Klickovicot nyolc éve köröztette az Interpollal a boszniai Szerb Köztársaság (RS). A volt kormányfőnek azután veszett nyoma - pontosabban Szerbiába menekült -, hogy óvadék ellenében kiengedték a börtönből.

Klickovic volt az RS első háború utáni miniszterelnöke, 1998-ban távozott hivatalából, nem sokkal később bűnvádi eljárást indítottak ellene sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt. Nem tudni, hogy konkrétan mivel vádolják Klickovicot, de a belgrádi média emlékeztet arra, hogy neve felmerült a hágai Nemzetközi Törvényszék által körözött feltételezett háborús bűnöst segítő hálózat emberei között.

A Nezavisne Novine című Banja Luka-i napilap az elmúlt napokban sokat foglalkozott azzal, hogy Klickovic hivatali ideje alatt, 1997-ben az RS kormánya több ízben hatalmas összegeket - összesen 230 millió német márkát - hívott le törvénytelenül Jugoszlávia államkincstárából, amelyek egy részéből a hágai szökevények rejtőzködését és családtagjaikat támogatták.  • Bérelnék
  • Bankszámla