Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kirgizisztánban halálra ítéltek egy ujgur szélsőségest

2006.06.23. 20:26

Halálra ítélt a kirgiz legfelsőbb bíróság pénteken egy ujgur szélsőségest egy mérsékelt nemzetiségi vezető meggyilkolásáért és egy szakadár mozgalom keretében folytatott "terrorista" tevékenységéért - jelentette be az elítélt ügyvédje. Otabek Akhadovot egy alsóbb fokú bíróság már 2002-ben halálra ítélte az Ittipak (Barátság) ujgur társaság vezetőjének, Nigmatulla Bazakovnak a 2000-ben történt lelövéséért. A társaság vezetőjeként Bazakov is síkra szállt az ujgur nemzetiség jogainak bővítéséért, de elutasította a szélsőséges nézeteket, amelyeket a nemzetiség egyes militánsai hirdetnek.

Akhadov beismerte, hogy lelőtte Bazakovot, mert nem volt hajlandó pénzt adni a szakadárok tevékenységére, valamint azt is bevallotta, hogy megölte egy Biskekbe látogató kínai küldöttség három tagját, közölte Nina Zotova ügyvéd, hozzátéve, hogy véleménye szerint a vallomásokat fizikai bántalmazással kikényszerítették a vádlottból. Az ügyészség szerint Akhadov a kínai székhelyű, Kelet-Turkesztáni Szabadság nevű szélsőséges szakadár ujgur szervezet tagja.

A legfelsőbb bíróság ítélete ellen már nem lehet fellebbezni, de az elítélt ügyvédje közölte, hogy az ügyet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és más emberi jogi szervezetek elé viszi.