Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Rosszul lett a függetlenség ünnepén a szlovén államfő

MTI
2006.06.25. 01:17
Összeesett és mentők szállították el Janez Drnovsek szlovén elnököt szombat este egy ljubljanai tömeggyűlésről, amelyen a független Szlovénia alapításának 15. évfordulóját ünnepelték.

A szlovén államfő állapotáról egyelőre nem adtak tájékoztatást. Drnovsek az első sorban ült a szlovén főváros Köztársaság terén rendezett, többezres tömeggyűlésen, amelyen Szlovénia függetlenné válásának 15. évfordulóját ünnepelték (vasárnap tartják "az államiság napját" Szlovéniában). Az esti hőmérséklet Ljubljanában 27 fok volt.

Az 56 éves Drnovseknek 1999-ben eltávolították az egyik veséjét, amelyen rákos daganat keletkezett. Tavaly hozta nyilvánosságra, hogy orvosai 2001-ben áttétet állapítottak meg a tüdején és a máján. Drnovsek közölte, hogy nem vesz igénybe gyógykezelést, inkább egészséges életmódot folytat és diétázik. Ljubljanából egy távoli faluba költözött, ahol csak egészséges, húsmentes ételeket fogyaszt, és maga süt kenyeret magának.

Drnovseket 2002-ben választották meg Szlovénia államfőjévé, miután egy évtizeden át az ország miniszterelnöke volt. Ő országa egyik legnépszerűbb politikusa, aki segített abban, hogy Szlovénia elnyerje a függetlenséget, majd az európai uniós és NATO-tagságot. Az utóbbi időben a szegények és gyengék melletti kiállásával tűnt fel, és azzal, hogy felajánlotta közvetítését a dárfúri (Szudán) válság kezelésére.