Egy izraeli kommandó letartóztatott két palesztint Gázában

MTI
2006.06.25. 01:18
Egy izraeli elitkülönítmény szombaton egy, a Gázai övezetben végrehajtott rajtaütésben letartóztatta a Hamász palesztin mozgalom két feltételezett tagját, egy testvérpárt.

Ez volt az első izraeli letartóztatás a Gázai övezetben azóta, hogy a zsidó állam - 38 évi katonai közigazgatás után - egy évvel ezelőtt kivonult a területről. Az akció az izraeli taktika módosulását jelzi a palesztin radikálisok elleni küzdelemben.

A fivérek apja azt mondta, hogy az izraeliek megbilincselték és bántalmazták őt, átkutatták a házát, letartóztatták a két fiát, és elkobozták a számítógépét. Az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint a két férfi a Hamász mozgalomhoz tartozik, és támadásokat terveztek a zsidó állam ellen a következő napokban. "Izraelbe szállították, és ott kihallgatják őket" - mondta, további részletek közlése nélkül.

A letartóztatások néhány órával előzték meg Mahmúd Abbász palesztin elnök és Iszmáil Haníje palesztin kormányfő szombat esti gázai találkozóját, amelyen Mahmúd az-Zahar kül- és Szaid Szajjám belügyminiszter is jelen volt. A találkozón az izraeli börtönökben ülő palesztin foglyok által kidolgozott, az önálló palesztin állam megteremtésére irányuló tervezetet vitatták meg, amely közvetve magában foglalja a zsidó állam elismerését. A találkozóról egyelőre nem adtak tájékoztatást az illetékesek.

A Hamász egyik tagját súlyosan megsebesítették egy elhaladó autóból leadott lövésekkel ismeretlen tettesek szombaton Gázában - közölték palesztin biztonsági források. A merénylet elkövetését egyetlen csoport sem vállalta magára.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön