Auguszta
-4 °C
2 °C

Katolikus pappá szenteltek három nőt Svájcban

MTI
2006.06.25. 17:12

"Katolikus pappá" szenteltek vasárnap három nőt a svájci Boden-tavon egy hajón, a "papnők" azonban az egyházjog szabályai szerint kiközösítésre számíthatnak. Az ilyen szertartást a katolikus egyház érvénytelennek tekinti, a kánonjog szerint érvényesen pappá szentelni csak megkeresztelt férfit lehet.

"Minden embernek egyenlő joga van Krisztus közvetlen nyomdokaiba lépni" - nyilatkozta a szertartás előtt egyikük, Monika Wyss. Határozottan kijelentette: nem akarja elhagyni a katolikus egyházat, sem pedig átlépni valamely protestáns felekezetbe. Ellenben szándékában áll aktívan gyakorolni a papi hivatást, és már kapott is felkérést esketésre és keresztelőre.

2002-ben hét nőt "szentelt fel" egy önjelölt argentin püspök, Romulo Braschi egy dunai hajón. Egyikük, az osztrák Christine Mayr-Lumetzberger akkor a televízióban az időközben XVI. Benedek néven pápává választott Joseph Ratzingerre, a Hittani kongregáció akkori vezetőjére utalva azt mondta: amit "a Szentlélektől kapott", azt "egy Ratzinger nem veheti el" tőle.