Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kína beszól az észak-koreai rakétakísérletek miatt

MTI/AP
2006.06.28. 08:25

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök felszólította szerdán Észak-Koreát, hogy tegyen le nagy hatótávolságú rakétával végrehajtandó kísérletéről, mert egy ilyen kísérlet növelné a térségben a feszültséget.

A kínai kormányfő szavai szerint aggasztják Pekinget a hírek, amelyek szerint Észak-Korea esetleg rakétakísérletet hajthat végre a közeljövőben. Kifejezte reményét, hogy az ügyben érintett országok a Koreai-félsziget stabilitásának magasabb érdekét tartják szem előtt, és tartózkodnak minden olyan lépéstől, amely súlyosbítaná a helyzetet.

Ven az első magas rangú kínai tisztségviselő, aki nyilvánosan állást foglalt az ügyben. Nyilatkozata azon a sencseni (Shenzhen) sajtóértekezleten hangzott el, amelyet közösen tartott John Howard ausztráliai miniszterelnökkel. A két kormányfő sencseni megbeszélésén Howard kifejezetten kérte Pekingtől "Észak-Korea megzabolázását".

Kína élelmiszerrel, üzemanyaggal és pénzsegélyekkel támogatja az elszigetelődött, válságos gazdasági helyzetben lévő sztálinista észak-koreai államot, de egyúttal bírálja is szövetségesét a nyomasztó gazdasági gondok enyhítését lehetővé tévő reformok elmaradásáért és egyes külpolitikai lépéseiért. Phenjan nem tud meglenni a kínai segélyek nélkül, de neheztel is Pekingre, amiért az nagyon szoros és gyümölcsöző gazdasági kapcsolatokat épített ki Dél-Koreával, és egyre inkább a kívülálló közvetítő szerepét veszi fel a két ellenlábas Koreához fűződő viszonyában.