Az ukrán ellenzék újabb blokádja a parlamentben

MTI
2006.06.29. 11:48

Újból blokád alá vette az ukrán törvényhozás termét csütörtök délelőtt a legnagyobb ellenzéki parlamenti párt, hogy ezzel akadályozza a parlamenti tisztségek neki nem tetsző elosztását. A Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártja kedden már végrehajtott egy hasonló akciót. Most képviselői ismét elzárták az elnökségi emelvényre, a szónoki pulpitusra, valamint a kormány és a bírói testület páholyába vezető utat.

A márciusi választásokon a képviselői mandátumok 42 százalékát megszerző, de a Viktor Juscsenko elnököt hatalomra segítő narancsszínű erők koalíciójával szemben alulmaradt Régiók Pártja azt kifogásolja, hogy a narancsszínűek "csomagban", egyszerre és név szerinti szavazással kívánnak szavazni a miniszterelnök és a házelnök személyéről. Követelik továbbá a parlamenti tisztségeknek a választási eredménnyel arányos elosztását.

Janukovics pártja meg akarja bénítani a törvényhozás munkáját mindaddig, amíg le nem telik a kormány felállítására megszabott harmincnapos alkotmányos határidő. Ez után ugyanis fel kell oszlatni a parlamentet és új választást kell kiírni.  • Hírek
  • Támogatások