Izrael lőtte a palesztin belügyminisztériumot Gázában

MTI/Reuters
2006.06.30. 06:26

Az izraeli légierő péntek hajnalban csapást mért több gázai célpontra, köztük a belügyminisztérium épületére, amelyben jelentékeny kárt és tüzet okozott, de a támadásoknak nincsenek sérültjei - közölték palesztin szemtanúk és biztonsági források.

Izraeli rakéták csapódtak be Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah pártjának gázai irodáiba is és a Hamász egyik kiképzőtáborára a városon kívül.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a légierő támadást intézett a palesztin belügyminisztérium ellen, mert azt a Hamász tisztségviselői úgymond "Izrael-ellenes támadások tervezésére használták".

Palesztin biztonsági források közlése szerint az egyik rakéta egyenesen Szaid Szajjám palesztin belügyminiszter, a Hamász egyik vezetőjének irodájába csapódott.

Izrael az elmúlt napokban tucatnyi légicsapást intézett gázai övezetbeli palesztin célpontok ellen egy nagyobb offenzíva keretében, melynek célja egy vasárnap elrabolt izraeli katona kiszabadítása.

Palesztin források szerint ugyancsak péntek hajnalban izraeli katonák tűzpárbajt vívtak palesztin fegyveresekkel a Gázai övezet északi részén. Az izraeli hadsereg viszont tagadta, hogy katonái fegyveres összetűzésbe keveredtek volna izraeli katonákkal, vagy hogy egyáltalán beléptek volna az övezet északi részébe.

Gáza három napra van egy súlyos humanitárius válságtól, amennyiben Izrael nem állítja vissza azonnal az üzemanyag- és villanyellátást a sűrűn lakott területen - közölte csütörtökön Jan Egeland, az ENSZ-főtitkár emberiességi ügyekben illetékes helyettese. Emlékeztetett, hogy a Gázai övezetben mintegy 130 kútból elektromos szivattyúval emelik ki a vizet, egy részük pedig gázolajjal működik, amelyet Izrael négy napja nem enged be az övezetbe. A palesztinok üzemanyag-tartalékai három napra elegendőek.

A Gázai övezet 1,4 milliónyi lakossága mintegy felét gyerekek teszik ki.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön