Irakban maradnak a román csapatok

MTI
2006.06.30. 18:48

Maradnak Irakban a román csapatok a Románia Legfelső Védelmi Tanácsa (CSAT) pénteki döntése nyomán. A CSAT elutasította Teodor Atanasiu védelmi miniszternek azt a javaslatát - amelyet a román kormánykoalícióban részt vevő liberális párt felhatalmazására tett javaslatát -, hogy vonják vissza az Irakban állomásozó román katonákat.

A döntésről a nyilvánosságot maga Traian Basescu államfő tájékoztatta, aki az ország védelmi és állambiztonsági kérdéseivel foglalkozó legfőbb testület élén elnökölt. A CSAT tagjai az államfőn kívül, a miniszterelnök, a honvédelmi és a belügyi tárca, valamint a titkosszolgálatok vezetői. A pénteki ülésen Atanasiu a Nemzeti Liberális Párt (PNL) előző napi vezetőségének a megbízásából tett javaslatot az Irakban állomásozó román katonák visszavonására.

Basescu elsősorban a NATO-szövetségesi hűséggel indokolta a testület elutasító álláspontját. Kifejtette: nem kerülhet egymással ellentétbe Románia transzatlanti elkötelezettsége az ország európai integrációjának célkitűzéseivel. A liberális pártelnök, Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök ugyanis az előző napon azzal magyarázta a katonák hazahívásának fontosságát, hogy szerinte Romániának saját belső ügyeire kellene összpontosítania figyelmét (ami lényegében az Európai Uniós felkészülést jelenti - a tud. megj.).

Az államelnök felhívta a figyelmet arra, hogy egy ország nem változtathatja meg legfőbb kül- és katonapolitikai irányvonalát egyik napról a másikra. Az államfő bírálta a javaslatot megfogalmazó Tariceanut és Atanasiut, akik Basescu szerint úgy jelentették be a PNL kezdeményeséét, hogy előzőleg nem tájékoztatták Románia katonai szövetségeseit. Basescu annak a reményének adott hangot, hogy a bejelentés negatív politikai következményei Romániára nézve a CSAT döntése után a minimálisra csökkennek.  • Hírek
  • Támogatások