A lengyel védelmi miniszter hadat üzent a korrupciónak

MTI
2006.06.30. 21:09

Hadat üzent pénteken Radoslaw Sikorski lengyel védelmi miniszter a korrupciónak, amely a hadsereg tiszti karában minden szinten felütötte a fejét. "Figyelmeztetek rá, hogy vége az engedékenység korszakának. Amíg én leszek ezen a poszton, nem leszünk elnézőek azokkal szemben, akik megsértik a törvényt vagy a lengyel tiszti becsületet" - közölte sajtótájékoztatóján a miniszter.

"Több tucat vizsgálat van folyamatban, az egyik egy tábornokot is érint" - közölte a miniszter. Sikorski elmondta: új embereket - például új katonai főügyészt - nevezett ki korrupcióellenes politikája támogatására. A miniszter ígéretet tett arra, hogy valamennyi versenytárgyalás nyilvános lesz. Előzőleg korrupciós eseteket tártak fel minden szinten, a szállítók, a felszerelések, az áruk, így az üzemanyag és szolgáltatások kiválasztásánál.

A külföldön - például Irakban - szolgálatot teljesítő katonák kiválasztása körül is korrupciós ügyletekre bukkantak: legkevesebb tizennégy katona fizetett kenőpénzt, hogy ne kerüljön várólistára, mielőtt Irakba utazna. Az iraki szolgálatban rendszerint az anyagi ellenszolgáltatás a döntő a lengyel katonák számára. Egy katona havi átlagban 1200 dollárt keres Irakban, ezen kívül kapja még a hazai zsoldját, amely mintegy 200 euró a szerződésesek esetében.  • Bérelnék
  • Bankszámla