József, Bánk
-6 °C
0 °C

Elfogadták az új francia bevándorlási törvény végső olvasatát

MTI
2006.06.30. 21:29

A francia parlament végső olvasatban elfogadta pénteken a családegyesítés hagyományán nyugvó francia bevándorlási politikával szakító új bevándorlási törvényt. A törvény végső olvasatban történő elfogadását heves vita előzte meg Franciaországban a jelenleg tartózkodási engedéllyel nem rendelkező, de beiskolázott 800 külföldi gyermeknek és szüleiknek kiutasítási eljárásáról.

A kormány nevében Christian Estrosi, a belügyminiszter mellé rendelt, a helyi közösségek ügyeiért felelős miniszter biztosított arról, hogy nem indítanak "hajtóvadászatot" a gyermekek után.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter javaslata alapján az új törvény az "elszenvedett" bevándorlás, azaz a családegyesítéssel Franciaországba érkezők szigorúbb ellenőrzése mellett a "választott" migrációt, a jelenleg a bevándorlók alig hat százalékát jelentő, képzett munkaerőt fogja előnyökben részesíteni a francia munkaerőpiac befogadóképességének és igényének függvényében.

A jogszabály, amelyet a kormányzó jobboldali Unió az Elnöki Többségért (UMP) és a centristák egy része támogatott, megnehezíti a vegyes házasságokat és a családegyesítést, ez utóbbit anyagi források, munkahely és lakás meglétéhez köti.