Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

EBESZ: 2007 végéig be kell zárni a guantánamói fogolytábort

MTI
2006.07.01. 11:22
A következő másfél év alatt Washingtonnak fokozatosan fel kell számolnia a guantánamói fogolytábort Anne-Marie Lizin, a belga szenátus elnöke, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének különmegbízottja szerint. Anne-Marie Lizin küldöttség élén március 3-án tett látogatást a Kubában lévő amerikai támaszponton. Az EBESZ parlamenti közgyűlésének készített, jövő héten átnyújtandó 16 oldalas jelentés főbb megállapításait pénteken Washingtonban ismertette a belga politikus.

A hivatalos információk szerint jelenleg 460 embert tartanak fogva a guantánamói táborban, közülük hetven és száz között lehet azok száma, akiket bíróság elé lehet állítani. Lizin egy nappal azután tett közzé idei jelentését, hogy az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság kimondta, George Bush elnök túllépte hatáskörét azzal az alkotmánysértő rendelettel, hogy a Guantánamón őrzött külföldi foglyok fölött különleges katonai bíróságok ítélkezzenek.

Lizin, aki csak a fogolytábor vezetőivel találkozhatott, megnézhette a cellákat, az egészségügyi részleget, s részt vehetett egy kihallgatáson is, de foglyokkal nem beszélhetett, javasolta, hogy az amerikai hatóságok minél előbb szállítsák haza a foglyokat származási országukba. Ugyanakkor szorgalmazta, hogy ne küldjék haza az olyan foglyokat, akiket megkínozhatnak, "kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódban" részesíthetnek.