Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Amerikai és brit ügynökök is nyomoznak Mladic után

MTI
2006.07.01. 14:36
Amerikai és brit ügynökök is csatlakoztak a háborús bűncselekmények miatt körözött Ratko Mladic tábornok utáni kutatáshoz Szerbiában - erősítette meg Zoran Stankovic szerb védelmi miniszter szombaton a belgrádi sajtóban megjelent nyilatkozatában.

A szerb lapok a hét elején szellőztették meg, hogy a Belgrád által kidolgozott cselekvési terv keretében a hágai Nemzetközi Törvényszék által kerestetett Ratko Mladic, a boszniai szerb csapatok volt főparancsnoka kézre kerítésében külföldi titkosszolgálatok is segédkeznének. Stankovic szombaton ezt erősítette meg, közölve, hogy "néhányan közülük (az amerikai és brit titkosszolgálatoktól) bekapcsolódtak a hajszába". Belgrád eddigi kudarca a Mladic-ügyben az Európai Unióval való társulási tárgyalások felfüggesztéséhez vezetett, noha a szerb kormány váltig hangoztatta, hogy mindent megtett a bujkáló tábornok rejtekhelyének felkutatására.

A külföldi ügynökök bevonását eredetileg Vuk Draskovic külügyminiszter kezdeményezte. Belgrád állítólag így akarja meggyőzni az EU-t, hogy a szerb hatóságok mindent megtesznek Mladic elfogása érdekében, ez pedig arra késztetné Brüsszelt, hogy folytassa a májusban megszakított társulási tárgyalásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!