Aliz
6 °C
14 °C

Etióp katonák lépték át a Szomáliai határt

MTI
2006.07.01. 19:05
Száz etiópiai katona lépte át szombaton a szomáliai határt feltehetően azért, hogy segítséget nyújtsanak az elgyengült helyi kormánynak az országot uraló iszlámista milícíák ellen.

Szemtanúk beszámolója szerint a katonák Beld-Hawo városánál nyolc katonai járművel léptek szomáliai területre. Azt kérték a település lakóitól, hogy legyenek nyugodtak, nem kell félniük tőlük. Etiópiai illetékesek egyelőre nem nyilatkoztak az etiópiai katonák érkezéséről.

Egy hónapja kudarcba fulladtak a tárgyalások a szomáliai kormány és az iszlám milíciák között, amelyek több jelentős hadisikert is elkönyvelhettek az utóbbi hetekben: hosszú harcok után elfoglalták a fővárost és az ellenséges katonai szövetség számos volt parancsnoka felcsapott zászlaik alá. Növekvő hatalmuk azonban felerősíti azokat a félelmeket, hogy az Afrika szarván elterülő ország az afganisztáni tálibok útját követve az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat kezére kerülhet.

Az iszlámista milíciák szerint eddig összesen 300 etiópiai katona érkezett Szomáliába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?