Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Lantos: most a legjobb Budapest és Washington viszonya

MTI
2006.07.03. 14:45
Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata még soha nem volt annyira erős és aktív, mint most - mondta Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja a tiszteletére rendezett ebéden hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Tom Lantos emlékeztetett arra, hogy idén, 1956-os forradalom 50. évfordulójának évében az Egyesült Államokban látványos megemlékezéseket tartottak: az év elején a washingtoni külügyminisztériumban rendeztek ünnepséget, amelyen Condolezza Rice külügyminiszter is beszédet mondott.

Néhány hónappal később március 15-én pedig maga az elnök is felszólalt a kongresszusban rendezett ünnepségen, amelyen Magyarországnak a világszabadsághoz való hozzájárulásáról emlékeztek meg, különös tekintettel 1956-ra - tette hozzá a politikus, aki angolul szólt a meghívottakhoz.

A magyar származású képviselő rámutatott: George Bush egy héttel ezelőtti budapesti látogatása a harmadik olyan esemény volt pár hónap alatt, amelynek során az Egyesült Államok a legmagasabb szinten tisztelgett a Magyarországon kialakult demokrácia, valamint a magyar és az amerikai kormány kapcsolata előtt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!