Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lantos: most a legjobb Budapest és Washington viszonya

MTI
2006.07.03. 14:45
Az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolata még soha nem volt annyira erős és aktív, mint most - mondta Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja a tiszteletére rendezett ebéden hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Tom Lantos emlékeztetett arra, hogy idén, 1956-os forradalom 50. évfordulójának évében az Egyesült Államokban látványos megemlékezéseket tartottak: az év elején a washingtoni külügyminisztériumban rendeztek ünnepséget, amelyen Condolezza Rice külügyminiszter is beszédet mondott.

Néhány hónappal később március 15-én pedig maga az elnök is felszólalt a kongresszusban rendezett ünnepségen, amelyen Magyarországnak a világszabadsághoz való hozzájárulásáról emlékeztek meg, különös tekintettel 1956-ra - tette hozzá a politikus, aki angolul szólt a meghívottakhoz.

A magyar származású képviselő rámutatott: George Bush egy héttel ezelőtti budapesti látogatása a harmadik olyan esemény volt pár hónap alatt, amelynek során az Egyesült Államok a legmagasabb szinten tisztelgett a Magyarországon kialakult demokrácia, valamint a magyar és az amerikai kormány kapcsolata előtt.