Jenő
-2 °C
6 °C

Elmaradt a weimari hármas csúcstalálkozó

MTI
2006.07.03. 20:02

Lech Kaczynski lengyel államfő megbetegedése miatt elmaradt a hétfőre tervezett weimari német-francia-lengyel csúcstalálkozó. A találkozón Kaczynskin kívül Angela Merkel német kancellár és Jacques Chirac francia államfő vett volna részt.

Állam- és kormányfői szinten ez lett volna a hatodik találkozó, amúgy jubileumot ünnepeltek volna: a "weimari háromszögként" is ismert német-francia-lengyel egyeztetési, összehangolási mechanizmust 15 évvel ezelőtt, 1991-ben határozták el.

A "weimari háromszögnek" eredetileg az lett volna a feladata, hogy a kelet-európai rendszerváltások után Lengyelországot is bevonják az Európai Unió "tengelyét" képező német-francia együttműködésbe, még mielőtt Lengyelország hivatalosan is EU- és NATO-taggá válik.

A mechanizmus azonban meglehetősen erőtlen, formális maradt. Lech Kaczynski az év elején meg is kérdőjelezte a hármas viszony értelmét és célját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?