Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Lejárt az izraeli katona elrablói által szabott ultimátum

MTI
2006.07.04. 08:20

Lejárt kedden közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor az izraeli katonai palesztin elrablói által szabott 24 órás ultimátum. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem akarják foglyukat megölni.

A Hamász katonai szárnyának tekintett Ezzedín al-Kasszám Brigádok, a Népi Ellenállás Bizottságai és az Iszlám Hadserege nevű palesztin szélsőséges szervezetek hétfői közleményükben azt követelték Izraeltől, hogy engedjenek szabadon mintegy 1000 palesztin foglyot, ellenkező esetben kivégzik a június 25-én Izrael és a Gázai övezet határán elrabolt 19 éves Gilád Salit tizedest. Izrael elutasította a követelést.

Az ultimátum lejárta után az Iszlám Hadsereg szóvivője közölte: a tárgyalásokat lezártnak tekintik és a továbbiakban nem adnak információt az izraeli katona sorsáról. Ugyanakkor hozzátette: iszlám elveik a foglyok tiszteletben tartására és nem megölésükre ösztönzik őket. A szóvivő szerint "kudarcot vallott a megegyezésre tett minden erőfeszítés és az ellenség viseli a teljes felelősséget álláspontja következményeiért és a katona sorsáért".