István, Vajk
17 °C
34 °C

Tagadják al-kaidás kapcsolataikat a francia vádlottak

MTI
2006.07.04. 13:53

Vallomása szerint az al-Kaida nevű terrorszervezettel nem került kapcsolatba, csak egyszerűen egy igazi radikális muzulmán országot szertetett volna megismerni Afganisztánban az a hat francia állampolgárságú volt guantánamói fogoly, akiket Párizsban állítottak bíróság elé.

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást követően hét franciát fogtak el az amerikai hatóságok Pakisztánban és Afganisztánban. Néhány hónappal később valamennyien a kubai Guantánamóba, az amerikai haditengerészeti támaszponton terroristagyanús személyek őrzésére létesített fogolytáborba kerültek. Négyüket 2004 júliusában a francia hatóságok hazaszállították és vádat emeltek ellenük. A többi hármat 2005 márciusában az amerikaiak szabadon engedték. Közülük kettő ellen indult eljárás Franciaországban, a harmadikkal szemben semmilyen vád nem merült fel.

A hat, 25 és 39 év közötti vádlott elítélte a terrorizmust, amelyhez bevallásuk szerint semmilyen közük nem volt a muzulmán országban. A 26 éves Nizar Sassi állítása szerint kalandvágyból indult el Afganisztánba, mert "valami csípős" hiányzott az életéből. Ő vallási meggyőződés nélkül szeretett volna a dzsihád harcosa lenni. Guantánamóban azonban mélyen vallásos lett, mert éveken át csak a Koránhoz férhetett hozzá.