Jenő
-2 °C
6 °C

Tagadják al-kaidás kapcsolataikat a francia vádlottak

MTI
2006.07.04. 13:53

Vallomása szerint az al-Kaida nevű terrorszervezettel nem került kapcsolatba, csak egyszerűen egy igazi radikális muzulmán országot szertetett volna megismerni Afganisztánban az a hat francia állampolgárságú volt guantánamói fogoly, akiket Párizsban állítottak bíróság elé.

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadást követően hét franciát fogtak el az amerikai hatóságok Pakisztánban és Afganisztánban. Néhány hónappal később valamennyien a kubai Guantánamóba, az amerikai haditengerészeti támaszponton terroristagyanús személyek őrzésére létesített fogolytáborba kerültek. Négyüket 2004 júliusában a francia hatóságok hazaszállították és vádat emeltek ellenük. A többi hármat 2005 márciusában az amerikaiak szabadon engedték. Közülük kettő ellen indult eljárás Franciaországban, a harmadikkal szemben semmilyen vád nem merült fel.

A hat, 25 és 39 év közötti vádlott elítélte a terrorizmust, amelyhez bevallásuk szerint semmilyen közük nem volt a muzulmán országban. A 26 éves Nizar Sassi állítása szerint kalandvágyból indult el Afganisztánba, mert "valami csípős" hiányzott az életéből. Ő vallási meggyőződés nélkül szeretett volna a dzsihád harcosa lenni. Guantánamóban azonban mélyen vallásos lett, mert éveken át csak a Koránhoz férhetett hozzá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?