Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A szlovák kormányt figyelné az Európai Roma Jogi Központ

MTI
2006.07.06. 23:09
A szlovák kormány tevékenységének fokozott figyelemmel kísérésére kérte az Európai Unió, az Európa Tanács, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vezetőjét az Európai Roma Jogi Központ csütörtökön elküldött levelében - tájékoztatta az MTI-t a budapesti székhelyű romajogi szervezet.

A roma jogi központ levele szerint a kedden hivatalba lépett szlovák kormánykoalíció mindhárom pártja tett már romaellenes kijelentéseket a múltban: az írásban konkrét példákat is felsorol az intézet. Külön kiemeli, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) tagjai rendszeresen hangoztatják gyűlöletüket számos szlovák kisebbség, köztük a romák ellen. A központ azzal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki, hogy az SNS megkapta az oktatási és a vidékfejlesztési tárcát is.

Az új szlovák kormány összetételével kapcsolatban aggodalmát fejezte ki az Európai Parlament legerősebb frakciója, az Európai Néppárt, valamint az Európai Szocialisták Pártja is.

Robert Fico szerdán az etnikai kisebbségek jogainak teljes tiszteletben tartását ígérte Strasbourgban, miután megbeszélést folytatott az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!