Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Olekszandr Morozt választotta meg elnöknek az ukrán parlament

MTI
2006.07.07. 02:18
Olekszandr Morozt, a szocialista párt vezetőjét választotta meg elnökévé az ukrán parlament csütörtökön, ami a kormányalakításra készülő "narancsos" koalíció széthullását vonhatja maga után.

Néhány órával azután szavaztak a képviselők, hogy az oroszbarát ellenzék felhagyott a törvényhozási munka blokádjával. A titkos szavazáson Morozt 238 honatya támogatta, a megválasztáshoz szükséges 226-nál tizenkettővel több.

A Viktor Juscsenko ukrán elnök mögött álló Mi Ukrajnánk (NU) párt, Julija Timosenko volt miniszterelnök pártja (Julija Timosenko Tömbje - BJuT) és az Ukrajnai Szocialista Párt tagja a kormányalakításra készülő "narancsos erőknek". Mivel az első két párt Petro Porosenkót javasolta házelnöknek, Moroz parlamenti elnökké történt megválasztása szétfeszítheti a koalíciót. <

Az államfőt támogató Porosenko, akit a Mi Ukrajnánk a miniszterelnöknek jelölt Julija Timosenko ellensúlyaként próbált a parlamenti elnöki székbe juttatni, visszavonta jelöltségét. Sem a Mi Ukrajnánk pártnak, sem Julija Timosenko Tömbjének a képviselői nem vettek részt a szavazásban, a Morozra leadott voksok többsége a Viktor Janukovics volt kormányfő vezette Régiók Pártjától jött.

Elemzők szerint az oroszbarát ellenzék támogatása azt jelzi, hogy a szocialisták a Régiók Pártjával és a kommunistákkal szándékozik koalícióra lépni. Egy ilyen szövetségnek 240 képviselője lenne, azaz abszolút többséggel bírna a 450 tagú parlamentben.