Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hivatalosan is Calderón nyerte meg a mexikói elnökválasztást

MTI
2006.07.07. 02:20
Felipe Calderón, a kormányzó Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje nyerte meg a vasárnap tartott mexikói elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint is.

A Szövetségi Választási Intézet (IFE) a leadott szavazatok száz százalékának összesítése után, csütörtökön közölte, hogy Calderón a voksok 35,88 százalékát szerezte meg, a rivális baloldali jelölt, a Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) által indított Andrés Manuel López Obrador pedig 35,31 százalékos eredménnyel a második helyre szorult. A különbség mindössze 0,57 százalékpont, azaz mintegy 236 ezer szavazat.

Az IFE által hétfőn közölt előzetes eredmény szerint Calderón a szavazatok 36,38, López Obrador pedig 35,36 százalékát szerezte meg, a különbség 1,04 százalékpont volt. Ezt az eredményt a leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után hirdették ki.

López Obrador csütörtökön közölte, hogy a választásokon tapasztalt szabálytalanságok miatt megfellebbezik az eredményt a szövetségi választási bíróságnál, amelytől a szavazatok újraszámlálását fogják kérni. A bíróságnak legkésőbb augusztus 31-ig kell döntést hoznia és szeptember 6-ig ki kell hirdetnie a hivatalos végeredményt.