Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Hivatalosan is Calderón nyerte meg a mexikói elnökválasztást

MTI
2006.07.07. 02:20
Felipe Calderón, a kormányzó Nemzeti Akciópárt (PAN) jelöltje nyerte meg a vasárnap tartott mexikói elnökválasztást a hivatalos eredmény szerint is.

A Szövetségi Választási Intézet (IFE) a leadott szavazatok száz százalékának összesítése után, csütörtökön közölte, hogy Calderón a voksok 35,88 százalékát szerezte meg, a rivális baloldali jelölt, a Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) által indított Andrés Manuel López Obrador pedig 35,31 százalékos eredménnyel a második helyre szorult. A különbség mindössze 0,57 százalékpont, azaz mintegy 236 ezer szavazat.

Az IFE által hétfőn közölt előzetes eredmény szerint Calderón a szavazatok 36,38, López Obrador pedig 35,36 százalékát szerezte meg, a különbség 1,04 százalékpont volt. Ezt az eredményt a leadott szavazatok 98,5 százalékának összesítése után hirdették ki.

López Obrador csütörtökön közölte, hogy a választásokon tapasztalt szabálytalanságok miatt megfellebbezik az eredményt a szövetségi választási bíróságnál, amelytől a szavazatok újraszámlálását fogják kérni. A bíróságnak legkésőbb augusztus 31-ig kell döntést hoznia és szeptember 6-ig ki kell hirdetnie a hivatalos végeredményt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!