Szilvia
5 °C
16 °C

Ciprus egyesítéséről tárgyalnak szombaton

MTI
2006.07.07. 12:19

A ciprusi görög és török közösség vezetői megegyeztek, hogy találkoznak, és megfontolják a sziget újraegyesítését célzó tárgyalások felújításának módját - jelentette be pénteken az ENSZ illetékes megbízottja Nicosiában. Ibrahim Gambari, az ENSZ-főtitkár politikai ügyekben illetékes helyettese közölte, hogy a szombati, Nicosiában tartandó találkozóra szóló meghívását egyaránt elfogadta Tászosz Papadopulosz ciprusi elnök és Mehmet Ali Talat, az úgynevezett Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke. Ez lesz kettejük második találkozója a héten.

Hétfőn az 1960-as és 70-es évek görög-török konfliktusa során eltűnt 2 ezer görög és török ciprusi sorsának tisztázásáról tárgyaltak, de szóba került a szigetország újraegyesítésének ügye is. Ezt megelőzően utoljára 2004-ben álltak szóba egymással, de akkor a görögök egy népszavazáson elvetették a sziget egyesítésére kidolgozott ENSZ-tervet, és a kapcsolatok megszakadtak. Gambari főtitkárhelyettes szerint a szombati találkozó célja az, hogy valamilyen módot találjanak - akár csak technikai szinten is - az egyesítési tárgyalások újraindítására. Erre szerinte van is esély, mert "nagyon hasznos" javaslatokat kapott a két féltől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?