Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Kaczynski 'nemzeti politikát' kíván folytatni az Európai Unióban

MTI
2006.07.10. 13:21

"Nemzeti politikát" kíván folytatni az Európai Unión belül Jaroslaw Kaczynski. A leendő új lengyel kormányfő a Wprost című hetilap hétfői számában megjelent interjúban vázolta elképzeléseit. "Nem fogják velünk elhitetni, hogy nincsenek nemzetállamok Európában és hogy nincsen nemzeti politika. Minden kétséget kizáróan ezt folytatnak partnereink. Nem látom be, miért ne tennénk mi is így. Ez azt jelenti például, hogy csak számunkra előnyös megoldásokat fogunk elfogadni" - szögezte le Kaczynski, aki szerint a lengyel kormány nem fogadja el azt az általános európai véleményt, mely szerint a nemzetállam rossz dolog. "Ki akarjuk használni európai jelenlétünket a nemzetállam erősítésére" - tette hozzá.

Kaczynski, akinek kinevezése még a hétfői nap folyamán várható, úgy vélekedett, hogy meg kell változnia az elmúlt tíz év lengyel külpolitikai gyakorlatának. Élesen bírált egy közelmúltban megjelent nyílt levelet, amelyet a lengyelországi rendszerváltás óta hivatalban lévő valamennyi külügyminiszter aláírt, és amely azzal vádolta Lech Kaczynski államfőt, a leendő miniszterelnök ikertestvérét, hogy elszigeteli Lengyelországot az EU-n belül, valamint "sérti Lengyelország és a lengyelek érdekeit." Szerinte a levél az eddigi külpolitika "szimbóluma". Ugyanakkor tagadta, hogy az új varsói kormány nacionalista politikát akarna folytatni. "Normális, egy európai nagy államhoz méltó politikát követünk" - mondta.

Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök váratlan lemondását követően a Kaczynski-ikrek foglalják el Lengyelország két legfőbb közjogi méltóságának tisztségét. Jaroslaw Kaczynski a kormányfői poszt mellett megőrzi a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöki tisztét is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!