Marcell
18 °C
32 °C

Váratlanul Afganisztánba érkezett Donald Rumsfeld

MTI
2006.07.11. 09:02

Váratlanul afganisztáni látogatásra érkezett kedden Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld egy olyan időszakban látogatott Kabulba, amikor megsokszorozódtak a tálibok támadásai, és a NATO készül átvenni a biztonsági feladatokat a közép-keleti ország déli részén, amely jelenleg még az amerikai vezetésű koalíciós erők ellenőrzése alatt áll.

Jelenleg mintegy 23 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban. A Pentagon vezetője szerint Karl Eikenberry főparancsnok tárgyalásokat folytat Hamid Karzai államfő kormányával e haderő létszámának esetleges növeléséről. Rumsfeld még a kabuli leszállás előtt a vele tartó újságíróknak nyilatkozva üdvözölte a NATO afganisztáni szerepvállalásának kiterjesztését, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tálibok pénzügyi támogatását az afganisztáni kábítószer-kereskedelem biztosítja.

Rumsfeld előzőleg Tádzsikisztánban járt, ahol hosszas tárgyalásokat folytatott Emomali Rahmonov elnökkel és Talbak Nazarov védelmi miniszterrel. A dusanbei vezetés egyelőre elzárkózott az elől, hogy az amerikai légierő közvetlenül hozzáférhessen a tádzsikisztáni bázisokhoz, de a továbbiakban is folytatni kívánja együttműködését az Egyesült Államokkal a biztonság, valamint a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem területén.