Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Váratlanul Afganisztánba érkezett Donald Rumsfeld

MTI
2006.07.11. 09:02

Váratlanul afganisztáni látogatásra érkezett kedden Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Rumsfeld egy olyan időszakban látogatott Kabulba, amikor megsokszorozódtak a tálibok támadásai, és a NATO készül átvenni a biztonsági feladatokat a közép-keleti ország déli részén, amely jelenleg még az amerikai vezetésű koalíciós erők ellenőrzése alatt áll.

Jelenleg mintegy 23 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban. A Pentagon vezetője szerint Karl Eikenberry főparancsnok tárgyalásokat folytat Hamid Karzai államfő kormányával e haderő létszámának esetleges növeléséről. Rumsfeld még a kabuli leszállás előtt a vele tartó újságíróknak nyilatkozva üdvözölte a NATO afganisztáni szerepvállalásának kiterjesztését, de aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a tálibok pénzügyi támogatását az afganisztáni kábítószer-kereskedelem biztosítja.

Rumsfeld előzőleg Tádzsikisztánban járt, ahol hosszas tárgyalásokat folytatott Emomali Rahmonov elnökkel és Talbak Nazarov védelmi miniszterrel. A dusanbei vezetés egyelőre elzárkózott az elől, hogy az amerikai légierő közvetlenül hozzáférhessen a tádzsikisztáni bázisokhoz, de a továbbiakban is folytatni kívánja együttműködését az Egyesült Államokkal a biztonság, valamint a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem területén.