Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush üdvözölte Bászájev megölését

MTI
2006.07.11. 10:42

George Bush amerikai elnök egyetértett Samil Bászájev csecsen lázadóvezér megölésével. "Ha valóban arról az emberről van szó, aki parancsot adott a beszlani gyermekek megölésére, azt gondolom, rászolgált erre" - mondta Bush hétfőn a washingtoni Fehér Házban. Hozzátette mindazonáltal, hogy az amerikai hatóságok még adatgyűjtést folytatnak annak megerősítésére, hogy valóban Bászájevet ölték-e meg az előző éjjel végrehajtott ingusföldi akcióban. Előzőleg az Európai Unió is üdvözölte a legkegyetlenebb és legbefolyásosabb csecsen lázadóvezér megölését.

A moszkvai bejelentés után Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott: Bászájev halála megérdemelt megtorlás a beszlani gyerekekért, a bugyonnovszki áldozatokért, a Moszkvában, valamint más oroszországi régiókban, így Ingusföldön és Csecsenföldön véghezvitt terrorakciókért.

Az 1995-ös bugyonnovszki kórházfoglalásban csaknem 130, a 2004-es beszlani iskolafoglalásban több mint 331 ártatlan ember, köztük 186 gyerek vesztette életét. Ezeket a véres, tömeges túszejtéseket közvetlenül vagy közvetve Bászájev irányította, ahogy a moszkvai Dubrovka színházban véghezvitt túszejtést is, amely 130 ártatlan halálos áldozattal járt.