Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Bush üdvözölte Bászájev megölését

MTI
2006.07.11. 10:42

George Bush amerikai elnök egyetértett Samil Bászájev csecsen lázadóvezér megölésével. "Ha valóban arról az emberről van szó, aki parancsot adott a beszlani gyermekek megölésére, azt gondolom, rászolgált erre" - mondta Bush hétfőn a washingtoni Fehér Házban. Hozzátette mindazonáltal, hogy az amerikai hatóságok még adatgyűjtést folytatnak annak megerősítésére, hogy valóban Bászájevet ölték-e meg az előző éjjel végrehajtott ingusföldi akcióban. Előzőleg az Európai Unió is üdvözölte a legkegyetlenebb és legbefolyásosabb csecsen lázadóvezér megölését.

A moszkvai bejelentés után Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy fogalmazott: Bászájev halála megérdemelt megtorlás a beszlani gyerekekért, a bugyonnovszki áldozatokért, a Moszkvában, valamint más oroszországi régiókban, így Ingusföldön és Csecsenföldön véghezvitt terrorakciókért.

Az 1995-ös bugyonnovszki kórházfoglalásban csaknem 130, a 2004-es beszlani iskolafoglalásban több mint 331 ártatlan ember, köztük 186 gyerek vesztette életét. Ezeket a véres, tömeges túszejtéseket közvetlenül vagy közvetve Bászájev irányította, ahogy a moszkvai Dubrovka színházban véghezvitt túszejtést is, amely 130 ártatlan halálos áldozattal járt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!