Szilárda
-4 °C
3 °C

Kéthetes halasztás a Szaddám-perben

MTI
2006.07.11. 11:50

Két vádlott védőjének záróbeszédével folyatódott kedden a Szaddám Huszein és hét vádlott-társa ellen Bagdadban folyó per, majd a bíró csaknem két héttel elhalasztotta a tárgyalást, hogy ez idő alatt a távolmaradással tiltakozó ügyvédek véget vessenek bojkottjuknak.

A volt diktátornak és három társának ügyvédjei hétfőn bejelentették, hogy nem hajlandók elmenni a tárgyalásokra addig, amíg a hatóságok nem gondoskodnak személyes biztonságukról, és nem indítanak vizsgálatot az ügyvédcsoport egyik tagjának júniusi megölése ügyében. A per októberi kezdete óta már három ügyvédet öltek meg a vádlottak védői közül. A bejelentésből kifolyólag sem a hétfői, sem a keddi tárgyaláson nem jelent meg négy vádlott, Szaddám Huszein, féltestvére és hírszerzőfőnöke, Barzán Ibráhim, Taha Jaszin Ramadan volt alelnök és Avad al-Bandar volt bíró, illetve ügyvédjeik.

Az októberben kezdődött büntetőperben a Dudzsail síita falu 148 lakosával szemben 1982-ben elkövetett vérontás és több száz további falusi megkínzása miatt vonják felelősségre a hatalmától megfosztott diktátort és a hét volt tisztségviselőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!