Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU palesztin kórházakat támogat

MTI
2006.07.11. 16:16

Megkezdte a gázai övezeti kórházak energiaellátását az Európai Bizottság, amely a Hamász radikális szervezet vezette kormány megkerülésével siet az elektromos áramot nélkülöző palesztin gyógyintézetek segítségére, közölték kedden a szervezet szóvivői Gázában és Brüsszelben. A bizottság 300 ezer liter fűtőanyagot juttat el nyolc gázai kórháznak. A fűtőanyag izraeli területről földalatti csőhálózaton áramlik egy gázai gyűjtőtartályba, majd a kórházakban generátorok segítségével alakítják át elektromos árammá.

Az Európai Unió ezzel első ízben folyamodik ehhez az új segélyezési formához, amelynek az a lényege, hogy a segélyt nem a szervezet és az Egyesült Államok által "terroristának" tartott Hamász rendelkezésére bocsátja, hanem azt közvetlenül az arra rászoruló intézményeknek juttatja el. Az EU Mahmúd Abbász palesztin elnök kérésére új segélyezési módszert dolgozott ki, amiről már az izraeli támadás előtt döntöttek. A gázai kórházak energiaellátása havonta 600 ezer euróval terheli meg az EU költségvetését.