Huba
17 °C
33 °C

Elfogták a lengyel haditudósító gyilkosát Irakban

MTI
2006.07.11. 21:53

Irakban elfogták egy kisebb, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló terroristacsoport főnökét, akinek valószínűleg köze volt Waldemar Milewicz lengyel televíziós újságíró, haditudósító két évvel ezelőtti meggyilkolásához, jelentette be kedden Varsóban Radoslaw Sikorski lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A 38 esztendős Szalah Habbászt a lengyel katonai titkosszolgálat információi alapján kerítették kézre az iraki biztonsági erők. Öt-nyolcfős terroristacsoportja a Bagdad és Hilla közötti úton pokolgépes merényleteket szervezett konvojok és gépjárművek ellen, továbbá felelős számos iraki és külföldi elrablásáért és meggyilkolásáért. Szaddám Huszein uralma idején Habbász a kormányzó Baasz párt tagja volt.

Azzal gyanúsítják, hogy az ő csoportja ölte meg 2004. május 7-én a népszerű lengyel televíziós újságírót, a lengyel híradó munkatársát, Waldemar Milewiczet és vele együtt az algériai Moumir Bouamrane-t, aki szintén a lengyel közszolgálati televízió munkatársa volt. Habbászt teszik felelőssé két amerikai katonának a közelmúltban történt elrablásáért és meggyilkolásáért is.