Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A lengyel nyomozás egy német újságcikk miatt

MTI
2006.07.14. 17:32
Jogi következményei lehetnek a berlini die tageszeitung (taz) című újságban megjelent szatírának, amely a lengyel államfő németellenességén élcelődött - értesült pénteken a Zycie Warszawy lengyel napilap.

"Jelenleg elemezzük a cikket" - nyilatkozott a nyomozás állásáról Jacek Mularczuk a varsói államügyészség képviseletében. A jogászok most vizsgálják, hogy sérti-e Lech Kaczynskit a "lengyel újkrumpliról" szóló glossza.

A lengyel törvények alapján akár két év szabadságvesztést is kiszabhatnak a csípős hangú cikk írójára, aki ellen már korábban nemzetközi elfogatóparancs kiadását követelték konzervatív lengyel politikusok.

A környezetvédő és alternatív mozgalmakhoz közel álló berlini napilap kifogásolt júniusi cikkében felidézte Kaczynski elnöknek azt a gyakran hangoztatott mondatát, miszerint az egyetlen dolog, amit a szomszéd országból ismer, az "a köpőcsésze a frankfurti reptér férfi vécéjében". "Köztudomású, hogy (Kaczynski) azzal kérkedett: évtizedeken keresztül még a kisujját sem nyújtotta ki német politikus felé" - írta a die tageszeitung.