Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

A lengyel nyomozás egy német újságcikk miatt

MTI
2006.07.14. 17:32
Jogi következményei lehetnek a berlini die tageszeitung (taz) című újságban megjelent szatírának, amely a lengyel államfő németellenességén élcelődött - értesült pénteken a Zycie Warszawy lengyel napilap.

"Jelenleg elemezzük a cikket" - nyilatkozott a nyomozás állásáról Jacek Mularczuk a varsói államügyészség képviseletében. A jogászok most vizsgálják, hogy sérti-e Lech Kaczynskit a "lengyel újkrumpliról" szóló glossza.

A lengyel törvények alapján akár két év szabadságvesztést is kiszabhatnak a csípős hangú cikk írójára, aki ellen már korábban nemzetközi elfogatóparancs kiadását követelték konzervatív lengyel politikusok.

A környezetvédő és alternatív mozgalmakhoz közel álló berlini napilap kifogásolt júniusi cikkében felidézte Kaczynski elnöknek azt a gyakran hangoztatott mondatát, miszerint az egyetlen dolog, amit a szomszéd országból ismer, az "a köpőcsésze a frankfurti reptér férfi vécéjében". "Köztudomású, hogy (Kaczynski) azzal kérkedett: évtizedeken keresztül még a kisujját sem nyújtotta ki német politikus felé" - írta a die tageszeitung.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!