Ödön
1 °C
11 °C

A nyugat-európaiak nem bíznak Putyinban

MTI
2006.07.15. 13:21
A nyugat-európaiak alig ötöde bízik Vlagyimir Putyin orosz elnökben, még kevesebben tartják demokráciának Oroszországot. A Financial Times szombati számában közölt, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka "nem biztos" abban, hogy Putyinban meg lehet bízni, 36 százalékuk viszont biztos abban, hogy nem. Mindössze 20 százalék tartotta megbízható politikusnak az orosz államfőt.

A felmérésbe bevontak 59 százaléka "nem nevezné demokráciának" Oroszországot; erre csak 16 százalék lenne hajlandó. Az öt ország lakosságának átlagosan csaknem kétharmada - 63 százalék - gondolja úgy, hogy Nyugat-Európa túlságosan függ az orosz olaj- és főleg a földgázszállításoktól, és 55 százalékuk nem engedné, hogy orosz cégek uniós energiaipari és egyéb fontos vállalatokat vásároljanak fel.

A többség mindazonáltal nem tekinti fenyegető hatalomnak Oroszországot: 53 százalék azt mondta, hogy inkább partnert lát Moszkvában. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Oroszország európai uniós csatlakozását, szintén nem volt egyértelműen elutasító a válasz: átlagosan 44,8 százalék - ezen belül az olaszok 64, a spanyolok 62 százaléka - válaszolt igennel, 33,2 százalék nemmel. Az Ukrajnára vonatkozó ugyanezen kérdésre abszolút többség - 51,2 százalék - adott támogató választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?