Huba
17 °C
33 °C

A nyugat-európaiak nem bíznak Putyinban

MTI
2006.07.15. 13:21
A nyugat-európaiak alig ötöde bízik Vlagyimir Putyin orosz elnökben, még kevesebben tartják demokráciának Oroszországot. A Financial Times szombati számában közölt, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka "nem biztos" abban, hogy Putyinban meg lehet bízni, 36 százalékuk viszont biztos abban, hogy nem. Mindössze 20 százalék tartotta megbízható politikusnak az orosz államfőt.

A felmérésbe bevontak 59 százaléka "nem nevezné demokráciának" Oroszországot; erre csak 16 százalék lenne hajlandó. Az öt ország lakosságának átlagosan csaknem kétharmada - 63 százalék - gondolja úgy, hogy Nyugat-Európa túlságosan függ az orosz olaj- és főleg a földgázszállításoktól, és 55 százalékuk nem engedné, hogy orosz cégek uniós energiaipari és egyéb fontos vállalatokat vásároljanak fel.

A többség mindazonáltal nem tekinti fenyegető hatalomnak Oroszországot: 53 százalék azt mondta, hogy inkább partnert lát Moszkvában. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Oroszország európai uniós csatlakozását, szintén nem volt egyértelműen elutasító a válasz: átlagosan 44,8 százalék - ezen belül az olaszok 64, a spanyolok 62 százaléka - válaszolt igennel, 33,2 százalék nemmel. Az Ukrajnára vonatkozó ugyanezen kérdésre abszolút többség - 51,2 százalék - adott támogató választ.