Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatvanhat vadászgépet adna el az USA Tajvannak?

MTI
2006.07.17. 16:04
Az Egyesült Államok zöld utat adott egy 66 darab F-16-os harci gépből álló légi flotta Tajvannak való eladásához - értesült a China Times című tajvani lap. A lap, amely hétfői számában nem idézett forrásokat, úgy tudja, hogy az üzlet több mint három milliárd dollárt ér. Az eladásra kerülő harci gépek az F-16 egy továbbfejlesztett változatához, az F-16C/D Block 52-höz tartoznak. Amennyiben megvalósul, öt év óta ez lesz a legnagyobb fegyvereladási megállapodás Washington és Tajpej között.

A tajvani védelmi minisztérium nem kommentálta a hírt. Csen Suj-pien (Chen Shui-bian) tajvani elnök azonban rendszeresen követeli a sziget védelmi képességének erősítését a kínai fenyegetéssel szemben. Az elnök ígéretet tett arra, hogy a GDP 3 százalékára növeli Tajvan katonai kiadásait a jelenlegi 2,5 százalék helyett. Peking többször is megfenyegette Tajvant: erővel fog fellépni, amennyiben a sziget hivatalos kinyilvánítja függetlenségét. Tajvan 1949-ben vált külön a kommunista anyaországtól, amely azóta lázadó tartománynak tekinti. Jelenleg mintegy 800 kínai ballisztikus rakéta irányul Tajvanra.